Råd til hagearbeid

Om høsten er det også tid for stell og jobb i hagen. For rygg og knær kan dette være en påkjenning. Her kommer noen tips og triks på veien som kan skåne kroppen.

Fysisk arbeid i hagen forbindes med glede og hygge. Bevegelse og frisk luft er både sunt og godt for kroppen. For mange kan det også virke beroligende og dempe stress. Dette er viktig for å slappe av å senke skuldrene til det fulle.

Det skal kanskje klippes gress, bæres steiner, plantes skal beskjæres og nye løker skal settes i jorda. For alle og en hver kan man bli litt ivrig, og du tar kanskje i litt for hardt, løfter den tyngste steinen uten rett teknikk, eller står bøyd over blomsterbeddet til knærne blir stive og såre. Det kan derfor være lurt å ha med seg følgende tips på veien for å unngå vridninger og kink i ryggen. En lett vridning kan fort forplante seg og skape langvarige plager.

 

 

 Manuellterapiforbundet har laget en liste med tips som kan være fin å følge:

  • Når du spar eller raker bør du stå i med beina fra hverandre i stegstilling med lett bøyde knær. Løft spaden inntil kroppen, og grip langt ned på skaftet med den ene hånden.
  • Ikke ta for mye jord på spaden, men en passelig mengde med tanke på din styrke. Bøy og strekk knærene med rett rygg. Snu hele kroppen og flytt føttene når du skal  hive jorden i en annen retning.
  • Når du planter blomster bør du også bøye knærene godt og ha rett rygg. Det kan lønne seg å stå på knærne. Det kan være lurt å ha med seg en gammel pute en plastikkpose eller et underlag til å ha under knærne.
  • Skulle du likevel få vondt i rygg eller knær ta kontakt med din terapeut for rask behandling, vurdering av skaden eller for råd.
  • Ikke kaste klærne for raskt! Det kan fort bli svett og varmt når du arbeider i hagen. Men svette kombinert med skarp luft kan være en skummel kombinasjon for ryggen.
  • Ta pauser ofte. Dersom du er litt for ivrig er det lett å arbeide uten stans, men husk å ta pauser og nyt solen.
  • For å bruke hele kroppen og ungå statisk arbeid vil det være lurt å bytte mellom ulike arbeidsoppgaver.

 

 

 

 

 

Flere Blogg-innlegg

Akutte korsryggsmerter og osteopatibehandling: Pers historie

Da Per Haraldsen oppsøkte osteopat Hilde Vermedal ved OK-klinikken på Majorstuen, var...

Stress, angst og søvnløs? Osteopati for bedre livskvalitet.

Ostepati har vist seg å være nyttig for å lindre symptomer som angs...

Parkinsonpasienter, oppdag HÅP gjennom Muskelterapi.

Muskelterapeut Mattias Lövgren med sin bachelor i osteopati har med sin tilpassede tilnær...