Arbeidsplassvurdering

En god og sunn arbeidsstilling er svært viktig for en arbeidstakers helse. Riktig arbeidsstilling uansett yrkesgruppe er med på å forebygge og redusere sykefravær. Effekten av dette blir reduserte kostnader og økt produktivitet i bedriften. Ta kontakt med OK klinikken på Majorstuen i Oslo vedrørende en arbeidsplassvurdering på din arbeidsplass.

Viste du at ryggplager er den enkelttilstanden som forårsaker flest sykmeldingsdager i Norge. Har du behov for en vurdering av din arbeidsplass eller ønsker du et samarbeid med en av våre fysioterapeuter, osteopater eller kiropraktorer? Vi kan tilby bedriftsavtaler tilpasset din bedrift. 

Den aller beste kontorarbeidsplassen er der du har stor frihet til å bevege deg fra sittende til stående arbeid og med mellomhøyder på stolen. En godt tilrettelagt arbeidsplass vil gi mindre plager med rygg, nakke og armer, noe som vil skape en bedre arbeidshverdag.

En vurdering av arbeidsplassen vil gi dine ansatte bedre arbeidsstilling noe som vil føre til mindre plager. Vår fysioterapeut har en videreutdanning innenfor ergonomi og har lang erfaring innenfor bedriftsfysioterapi, og vil ta godt vare på dine ansatte. Ved en arbeidsplassvurdering vil vår fysioterapeut komme ut til din bedrift og gå igjennom dine innstillinger av blant annet stolens sete, høyde og rygg. Dette må tilpasses ut fra både høyde og dybde på bord, samt plassering av skjerm, mus og tastatur. 

Hva skal du tenke på når du skal tilpasse din arbeidsplass?

Innstilling av kontorstol
Når du har riktig stolhøyde skal presset være større under sitteknutene enn under knehasen. Her skal det bare føles støtte, og føttene skal være stødig plassert på gulvet. Er stolen for høy må du enten sitte ytterst på stolkanten, bruke fotskammel og/eller variere med å sitte med føttene på stolbena.

Ryggstøtten høydereguleres slik at du får støtte i korsryggen der svaien går mest inn. Da er det vanskeligere å runde ryggen høyere opp, og nakke, og skuldre er i en bedre utgangsstilling for å skrive på tastaturet.

Museplassering
Musen plasseres ved siden av tastaturet, helst på venstre side. Grunnen til det er tastaturets utforming. På venstre side ligger musen nærmere det alfabetiske tastaturet. På høyre side kommer først funksjonstastaturet og deretter det numeriske tastaturet, slik at armen må lengre ut fra kroppen om musen plasseres der. Dette kan være grunn til plager i nakke, skulder og overarm. Hvis du i tillegg sitter med strak arm og musen et godt stykke fra deg, får du en uheldig vinkel i håndleddet. Dette kan gi håndleddsplager og tennisalbue i tillegg til foran nevnte plager.


Ved intenst musebruk, slik som enkelte dataprogrammer krever, er det en fordel å bruke musen vekselvis på høyre og venstre side for å forebygge «musearm». Det samme kan uttøyningsøvelser for underarm/håndledd gjøre, hvis de brukes med jevne mellomrom ved intenst tastatur-/musebruk.

Skjermen
Skjermen bør stå på bordplaten. Se til at du ikke får reflekser på skjermen eller i øynene (fra belysning eller sol) verken direkte eller indirekte. Det beste er å plassere skjermen i 90 graders vinkel på vinduet, men det kommer an på hva slags skjerm og hvilken himmelretning vinduet er mot. En rolig bakgrunn som for eksempel en malt vegg er en god plassering for skjermen.

Briller
Databriller trenger mange «eldre» over 40 år som begynner å bli alderslangsynte. Det betyr at øyets linser stivner og kan ikke i like stor grad som i yngre dager stille inn synet på kortere avstand. Vanligvis trenger ikke unge mennesker databriller. Det er bare om de er langsynte eller har skjeve hornhinner av en viss grad.

Vanlige progressive briller bør ikke brukes ved PC-arbeid, i alle fall ikke på en vanlig stasjonær skjerm. For å lese på skjermen med slike briller må  nakken bøyes lett bakover for å kunne se gjenom lesefeltet i brillen. Det fører til økt og anstrengt muskelbruk i nakke og skuldre. Det vil igjen raskt kunne føre til plager i de nevnte områdene.

 

Ønsker du å få en vurdering av din arbeidsplass, kontakt oss på telefon 23 21 38 00.

Relaterte artikler

Har du plager med hodepine eller migrene? Våre terapeuter har god erfaring innenfor behandling av migrene og spenningshodepine.

 

Akutt vondt i ryggen er ofte veldig smertefullt, og en tilstand som mange har opplevde å treffe på i løpet av livet. Våre terapeuter ha...

Smerter i nakken kan ofte forplante seg oppover til hodet, og gi langvarig hodepine, eller de kan strekke seg helt ut mot skuldrene og ryggen. La...

Smerter i skulder og bryst er en utbredt plage. De vanligste årsakene til smerter i skuldrene eller bryst er overbelastning eller senebetennelse. Vå...

Tilbakemelding
Navn:
E-post:
*
Telefon:
Kommentar:
Skriv inn koden