Hodepine og kiropraktikk i Oslo

Kiropraktikk kan være effektivt mot spenningshodepine, migrene og hodepine som oppstår i nakken. Les mer om forskningen på kiropraktikk, og finn gode råd her eller hos våre terapeuter på OK klinikken i Oslo.

Kiropraktikk er velegnet behandlingsform for hodepine og migrene. Om du har vondt i hodet, er du ikke alene. I følge Norges Migreneforbund lider 1,7 millioner nordmenn av en form for hodepine eller migrene. Noen har det sporadisk, noen ofte, noen hodepiner er bankende og tunge mens andre kan forårsake smerte som kan gi kvalme og virke hemmende. Hva gjør du når du sliter med en bankende hodepine? Biter du tennene i sammen og fortsetter med det du må gjøre? Legger du deg ned? Tar du noen piller i håp om at det skal ta smerten vekk? Det finnes et bedre alternativ. Kiropraktor kan være løsningen.

Kiropraktikk som behandling ved langvarig hodepine

Forskning viser at manipulasjon av ryggraden kan være et effektivt behandlingsalternativ for spenningshodepine og hodepine som kommer fra nakken. En rapport utgitt i 2001 av forskere ved Duke University i Durham, fant ut at manipulasjon av ryggraden resulterte i nesten umiddelbar forbedring for de med hodepine som oppstod i nakken. Resultatene viste også at denne behandlingsformen ga betydelig færre bivirkninger og mer langvarig lindring av spenningshodepiner enn vanlige medisiner.

Videre viser en studie fra 1995, som ble publisert i ’Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics’, at manipulasjon av ryggraden er en effektiv behandling for spenningshodepine. Etter endt behandlingstid på fire uker opplevde pasientene en vedvarende terapeutisk fordel sammenlignet med pasienter som tok vanlig medisin.

Årsaker til Hodepine

Hodepine har mange årsaker, eller ”triggere”. Disse kan inkludere matvarer, miljø (lyder, lys, stress o.l) og/eller atferd (søvnløshet, overdreven trening, endringer i blodsukkeret o.l). Om lag 5 prosent av alle hodepiner er advarselsignal på grunn av fysiske problem. 

De fleste tilfeller av hodepine er knyttet til muskelspenninger i nakken. En årsak til dette kan være at nordmenns aktivitetsnivå har sunket betraktelig. Vi har stillesittende jobber og tilbringer flere timer i statiske posisjoner og holdninger. Dette kan øke irritasjon i leddene og muskelene og før til spenninger i nakke, øvre rygg og hodebunn, noe som igjen forårsaker smerter i hodet. 

Gode råd mot hodepine og migrene

American Chiropractic Association foreslår følgende råd dersom du opplever å få mye hodepine eller migrene.

  • Om du tilbringer mye tid i en fast stilling, for eksempel foran en datamaskin, ta en pause og strekk på deg hver 30 - 60 minutt. Utfør gjerne noen enkle strekke- og tøyeøvelser. Etter å ha sittet i bøyd posisjon over lengre tid er det viktig å få strekt på kroppen for å mobilisere bevegelsene i kroppen igjen. 
  • Trening med lav intensitet kan hjelpe med å lindre smerte forbundet med hodepine. Er du immidlertid utsatt for bankende hodepine, kan det være lurt å unngå tung trening. 
  • Unngå å bite tennene i sammen. Når du biter tennene i sammen resulterer dette i stress i  leddene som kobler kjeven sammen med hodeskallen (temporomandibular leddene). Dette kan lede til en form for spenningshodepine.
  • Drikk om lag 2 liter vann hver dag for å hjelpe og unngå dehydrering, som kan føre til hodepine.

Hva kan en kiropraktor gjøre?
Kiropraktoren din kan gjøre ett eller flere av følgende behandlinger om du sliter med hodepine:

  • Utføre en manipulasjon av ryggraden eller en kiropraktisk justering for å forbedre ryggradens funksjon og lindre stress på systemet ditt.
  • Gi råd om kroppsholdning, ergonomisk arbeidsstilling, øvelser og avspenningsteknikker. Disse rådene burde hjelpe til å lindre den tilbakevendende irritasjonen i leddene og spenninger i musklene i nakken og øvre del av rygg.
  • Kiropraktorer gjennomgår omfattende opplæring for å hjelpe pasientene deres på mange måter – ikke bare ryggsmerter. De vet hvordan spenninger i ryggraden relateres til problemer i andre deler av kroppen, og ser på helheten for å finne årsaken til problemet.

 

 Kilde: http://www.acatoday.org/content_css.cfm?CID=2186 

Flere Blogg-innlegg

I tradisjon tro gir vi deg nå kampanjepris på behandling hos utvalgte terapeuter! Du får halv pris på fysikalsk massasje og på fø...

Fysioterapeutene Sander og Frida ved Ok klinikken er i gang med å fordype seg innen kramper i beina. I den sammenheng ser vi etter 4 aktuelle kandidater t...

Vi flytter! I helgen så pakker vi sammen klinikken i Majorstuehuset og flytter inn i splitter nye og moderne lokaler to kvartaler ned Kirkeveien...