Hvilke matvarer testes?

En matintoleranse oppstår når barrieren mellom tarm og blod er redusert (større gjennomtrengelighet i tarmslimhinnen), samtidig med at matpartikler ikke brytes tilstrekkelig ned i tarmen.

Når det er en større gjennomtrengelighet i tarmslimhinnen (større mellomrom mellom cellene i tarmslimhinnen enn normalt) vil bakterier, sopp, parasitter og deres giftstoffer samt ufordøyd proteiner og fett kunne passere gjennom fra tarm til blod.

Når ufordøyde matpartikler har kommet over i blodet, vil immunsystemet begynne å lage antistoffer mot disse, fordi de identifiseres som fremmede invaderende stoffer. Immunsystemet angriper dem og det lages antistoffer mot proteinene. Ved matintoleransetesten testes det for hvilke matvarer nettopp din kropp danner antistoffer mot.

Under finner du en liste over de matvarene som testes i ditt kosthold.

Matvarer som testes ved matintolleransetest IgG+IgA

Diary = melkeprodukter
•Casein = kasein, ostestoff
•Cheese, Cheddar = Cheddar / gulost
•Cheese, Cottage = Cottage cheese
•Cheese, Mozzarella = Mozzarella ost
•Whey = myseprotein
•Milk = melk, og andre melkeprodukter
•Goat`s milk = geitemelk
•Yoghurt = Yoghurt, rømme, alle typer syrnet melk.

 

Meat/ Fowl = Kjøtt / Fjærkre
•Beef = Oksekjøtt
•Chicken = Kylling
•Egg White, Chicken = Eggehvite
•Egg Yolk, Chicken = Eggeplomme
•Lamb = Lam og fårekjøtt
•Pork = Svinekjøtt
•Turkey = Kalkun

 

Misc = Diverse
•Cocoa bean = Kakaobønne
•Coffee Bean = Kaffebønne
•Honey = Honning
•Sugar Cane = Sukker
•Yeast, Baker's = Bakegjær
•Yeast, Brewer's = Ølgjær

 

Fish/ Crustaces/ Mollusk = Fisk/Skalldyr
•Clam, Manila = Blåskjell / musling
•Cod, Atlantic = Torsk
•Crab, Dungeness = Krabbe
•Halibut = Flyndre
•Lobster, Amerikan = Hummer
•Oyster = Østers
•Red Snapper =
•Salmon, Pacific = Laks
•Shrimp, Western = Reker
•Sole = Sjøtunge
•Tuna, Yellowfin = Tunfisk

 

Grains/Legumes/Nuts= Korn, bønner, nøtter
•Almond = Mandler
•Amaranth Flour = Amaranth mel
•Barley = Bygg
•Bean, Kidney = Kidney-bønner
•Bean, Lima = Limabønner
•Bean, Pinto = Brune bønner
•Bean, Soy = Soyabønner
•Bean, String = Snitt-, voks-, brekkbønner
•Buckwheat = Bokhvete
•Coconut = kokosnøtt
•Corn = Mais
•Filbert = Hasselnøtt
•Gliadin, Wheat = Hveteprotein
•Gluten, Wheat = Protein stoff i korn
•Lentil = Linser
•Oat = Havre
•Pea, Green = Grønne erter
•Peanut, Runner = Peanøtter
•Pecan = Pecannøtter
•Rice, White = Hvit ris
•Rye = Rug
•Sesame = Sesam
•Spelt = Spelt / dinkel
•Sunflower = Solsikke frø
•Walnut = Valnøtt
•Wheat, Whole = Hel hvete

 

Fruits = Frukt
•Apple = Eple
•Apricot = Aprikos
•Banana = Banan
•Blueberry = Blåbær
•Cranberry = Tranebær
•Grape, Red = Røde druer
•Grapefruit = Grapefrukt
•Lemon = Sitron
•Orange = Appelsin
•Papaya = Papaya
•Peach = Fersken
•Pear = Pære
•Pineapple = Ananas
•Plum = Plomme
•Raspberry, Red = Bringebær
•Strawberry = Jordbær

 

Vegetables = Grønnsaker
•Aspargus = Asparges
•Avocado = Avocado
•Beet = Rødbete og andre typer beter
•Broccoli = Broccoli
•Cabbage, White = Kål
•Carrot = Gulrot
•Cauliflower = Blomkål
•Celery = Selleri
•Cucumber = Agurk
•Garlic = Hvitløk
•Lettuce = Salat
•Mushroom, Common = Sopp
•Olive, Black = Sort oliven
•Onion, White = Løk
•Pepper, Green Bell = Grønn paprika
•Potato, Sweet = Søt potet (Yams rot)
•Potato, White = Potet
•Pumpkin = Gresskar
•Radish = Reddik
•Spinach, Green = Spinat
•Squash, Zucchini = Squash
•Tomato, Red = Tomat

EVENTUELLE TILLEGG (24 krydder + 24 urter / 15 vegetariske / 16 inhalanter)

Spices = krydder
•Allspice = Allehånde
•Basil = Basilikum
•Bay Leaf = Bukkeblad
•Cinnamon = Kanel
•Cloves = Nellik
•Cummin Seed = Karve
•Curry = Karri
•Dill = Dill
•Fennel = Fennikel
•Ginger = Ingefær
•Horse Radish = Reddik
•Marjoram = Merian
•Mustard = Sennep
•Peppermint = Peppermynte
•Nutmeg = Muskat
•Oregano = Oregano
•Black Pepper = Sort pepper
•Paprika = Paprika
•Parsley = Persille
•Rosemary = Rosmarin
•Sage = Salvie
•Thyme = Timian
•Vanilla = Vanilje
•Pepper, Cayenne

 

Vegetables = grønnsaker
•Artichoke = Artisjokk
•Bean Sprout = Bønne spirer
•Eggplant = Aubergin
•Pepper,Chilli = Chilli pepper

 

Fruit = frukt
•Cantaloupe = Kantalup melon
•Cherry = Kirsebær
•Watermelon = Vannmelon

 

Korn/Bønner/Nøtter
•Bean, Navy = Blå bønner
•Cashew Nut = Cashew nøtt
•Flaxseed = Linfrø
•Kamut = Kamut
•Millet = Hirse
•Pistachio Nut = Pistasj nøtt
•Quinoa = Quinoa
•Rice, Brown = Brun ris

 

Herbs = urter
•Aloe Vera = Aloe Vera
•Angelica sinensis (Dong Quai) = Kvann
•Arctostaphy uva-ursi (Uva ursi) = Melbærris
•Astragalus membranaceus (Astralgus) = Astralgus
•Camelliae folium (Green Tea) = Grønn te
•Cimicifuga racemosa (Black Cohosh) = Cimicifuga
•Dioscorea villosa (Wild Yam) = Søt potet
•Echinacea augustifolia (Echinacea) = Rød solhatt
•Eleutherococcus senticosus (Siberian Ginseng) = Sibirsk (hvit) ginseng
•Glycyrrhiza glabra (Licorice) = Lakrisrot
•Grape Seed = Druekjerner
•Gymneme sylvestre (Gymnema) = Gymnema
•Hydrastis Canadensis (Goldenseal) = Hydrastis
•Hypericum perforatum (St.John's Wort) = Johannesurt
•Matricaria chamomilla (Chamomile) = Kamille
•Plantago ovata (Psyllium seed) = Loppefrø
•Rosa canina (Rose Hip) = Nyperose
•Serenoa serrulata (Saw Palmetto) = Dvergpalme
•Sylibum marianum (Milk Thistle) = Mariatistel
•Taraxacum officinale ( Dandelion) = Løvetann
•Vaccinium mytillius (Billberrry) = Blåbær
•Valeriana officinalis (Valerian) = Legevendelrot
•Withania somnifera (Ashwaganda) = Ashwaganda
•Spirulina


Vanlige gresstyper
•Bahia = (Paspalum notatum)
•Bermuda = Bermuda gress
•Smooth Brome = Bladfaks (Bromus inermis)
•Johnson = Sorghum (Sorghum halepense)
•Sweet Vernal = Vårdonis (Adonis vernalis)
•Timothy = Timotei (Phleum pratense)
•Perennial Rye = Raigress (Lolium perenne)


Vanlige sopparter
•Alternaria tenuis
•Aspergillus fumigatus
•Cladosporium herbarum
•Penicillium notatum


Vanlige innendørs allergener
•Cat Dander = Kattehår
•Dust Mite Mix = Midd
•German Cockroach = Kakkerlakk
•Dog Epithelia = Hunde epitel
•House Dust = Hus støv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer om Matintoleranse

En matintoleranse kan beskrives som en forsinket reaksjon på maten vi spiser, i motsetning til en matallergi, hvor reaksjonen ofte kommer umiddelbart.

Mat påvirker som kjent kroppen vår. Matintoleranse utvikles når immunforsvaret vårt reagerer på en eller flere typer matvarer.

Det er selvsagt ikke alle som bør ta matintoleransetest. Den enkleste måten å få en indikasjon på om man bør ta denne, er å se på symptomsjekklisten.

Har man matvareallergi får man nesten umiddelbart symptomer, og det er lett å linke allergien til et gitt/eller flere produkt/er man har inntatt. Dette er noe de aller fleste vet om.

Et antistoff er et middel som immunsystemet bruker for å angripe ” inntrengere”, allergener.

Matvarer man tidligere har kunnet spise uten problemer, kan man over tid utvikle en intoleranse mot dersom immunforsvaret starter en allergisk reaksjon og begynner å angripe stoffene i matvaren. Disse ”inntrengerne” på immunforsvaret kalles allergener.

Antistoffene fjerner det immunforsvaret opplever som giftig materiale, og setter i gang reaksjoner som igjen fører til fjerning av allergenene. Når du opplever symptomer, er dette kroppens måte å si ifra hvilke reaksjoner som foregår.