3 grunner til at yoga fungerer mot ryggplager

Osteopat og yogainstruktør Kristiane Berglyd ved OK klinikken på Majorstuen i Oslo jobber daglig med pasienter som er plaget med smerter i rygg- og bekkenområdet. Mange av hennes pasienter med slike plager har stor nytte av et behandlingsopplegg som omfatter både osteopati og yoga. I dette blogginnlegget gir osteopaten deg 3 grunner til at yoga er så effektivt mot ryggproblemer.

1. Yoga bidrar til bedre bevegelighet
- De fleste av oss vil oppleve å ha vondt i ryggen i løpet av livet. Mange opplever å ha vondt i ryggen over mange år med gode og dårlige perioder. Da er det viktig å vite hva man kan gjøre selv for å bli bedre og ha det bedre i hverdagen, forklarer osteopat og yogalærer Kristiane Berglyd ved OK klinikken. Hun har gjennom flere år opparbeidet seg god erfaring med å bruke yoga terapeutisk ved rygg og bekkenrelaterte plager.

- Noen ganger har ryggplagene en klar utløsende årsak, det kan være en ulykke, en prolaps eller en bekkenløsning under svangerskapet, men som oftest er det mer sammensatt, fortsetter hun. Når en har hatt smerter over langt tid vil kroppen også kompensere for dette, som igjen kan skape plager og vondter andre steder i kroppen. Til Kristiane kommer det mange pasienter som har slitt med plager i en årrekke.
- Gjennom å kombinere bevisstgjøring, pust og bevegelse kan vi tillate muskulaturen å mykne opp og oppnå friere bevegelse helt smertefritt. Dette kan vi gjøre gjennom en dynamisk veksling mellom skånsom tøyning, aktivering og avspenning, forklarer osteopat Kristiane.

For å illustrere viktigheten av god bevegelighet trekker hun frem isjas-relaterte plager som eksempel.
- Dersom har plager i sammenheng med isjas-nerven er det sannsynlig at hamstringene (musklene på baksiden av lårene) har en tendens til å bli stramme, forteller Kristiane.
- Dette er fordi isjias-nerven som innerverer disse musklene er irritert. Hvis du passivt bøyer deg framover for å tøye kan dette klemme på nerven og gjøre nerven mer irritert, fortsetter hun.
- Da er det bedre å gjøre øvelser som frigjør rom i korsryggen, slik at det blir mindre kompresjon mellom de virvlene i korsryggen hvor nerven kommer ut, forklarer osteopaten.

2. Yoga styrker kjernemuskulaturen
Kristiane peker på at god funksjon for hofter, bekken og rygg avhenger av et komplekst samspill mellom mange muskler og ledd.
- Ved langvarige smerter blir ofte dette samspillet forstyrret, forteller osteopaten.
- Noen muskler er hyperaktive og slapper ikke av når de skal, mens andre blir passive og understimulert, sier hun. Noe av det første som skjer når vi har smerter er at overfladiske muskler tar over funksjonen for mindre og dypere muskelgrupper og vi mister mulighetene for finkalibrering.
- Da er det viktig med en bevisstgjøring hvor vi kommer tilbake til kjernen igjen, forteller Kristiane.

Videre forteller hun hvordan mange med rygg, bekken- og hofteplager har stort utbytte av å gjøre øvelser som bedrer funksjonen til mellomgulvet, de dype hoftebøyerne, de dype magemusklene, musklene som stabiliserer ryggsøylen, musklene på innsiden av lårene og bekkenbunnen.
- Det er også viktig å forstå hofter, bekken og rygg som en funksjonell enhet, forklarer hun. Plager og smerter kan ha andre årsaker enn en konkret skade eller uhell, og smerter kan oppstå i sammenheng med skjevheter eller funksjonsfeil andre steder i kroppen.
- Hvis for eksempel den dype hoftebøyeren (psoas) er stram på den ene siden kan dette skape en skjevhet i bekkenet som igjen vil gi økt stress på rygg og hofter, forteller Kristiane. Hun forklarer videre at kroppens tyngdekraftspunkt er lokalisert rett over bekkenet og at bekkenets funksjon derfor er viktig for god kraftoverføring mellom bena og overkroppen.
- Hvis bekkenet tipper for mye framover eller bakover endrer det kurvene i hele ryggsøylen, fortsetter hun. Dermed kan problemer i bekken og hofter være opphav til flere sekundære plager, som for eksempel en vond skulder.
- Det fine med yoga er at det finnes mange funksjonelle øvelser hvor vi hoftene og skuldrene blir adressert samtidig, avslutter Kristiane.

3. Pusteøvelser kan redusere smerter og stress
Oppmerksomhet på pust og pusteøvelser kan i seg selv være effektivt for å redusere smerter og forbedre kroppens funksjoner.
- Når vi er stresset skiller kroppen ut mer stresshormoner, forteller Kristiane. Økt nivå av stresshormoner er forbundet med en lav-gradig inflammasjonstilstand i vevet.
- Sagt på en enklere måte vil et høyt stressnivå påvirke fysiologien vår på en slik måte at vi lettere får diverse vondter i kroppen, fortsetter osteopaten. Derfor kan en jevn, rolig og myk pust hjelpe det autonome nervesystemet til å prioritere de prosessene i kroppen som fremmer restitusjon.

Hos osteopat og yogalærer Kristiane kan du bestille privattimer i yoga, samt kjøpe klippekort på private yogatimer. Yoga med Kristiane passer for alle uansett treningsbakgrunn, alder og kjønn. Du vil få et eget opplegg skreddersydd for ditt behov. Kristiane understreker viktigheten av å være åpen, nysgjerrig og lytte til kroppens signaler uten å være for opptatt av å prestere.
- Jeg ønsker å inspirere den enkelte til å kunne bruke yoga som en ressurs i hverdagen, sier osteopaten. Hun forteller også at mange pasienter og klienter velger å filme øvelser med mobilen slik at de lettere husker det når de kommer hjem. På den måten kan man fortsette med opplegget og det skreddersydde programmet hjemme på egenhånd.

Klikk her for å bestille time til yoga ved OK klinikken.

Flere Blogg-innlegg

OK klinikken sparker i gang sommeren med sommerkampanjen du har ventet på! Akkurat nå får du halv pris på fysikalsk massasje hos utvalgt...

Mot slutten av april 2022 oppsøkte Beate Nereng Larsen hjelp hos osteopat Hilde Vermedal ved OK klinikken på Majorstua i Oslo. Beate tok kontakt me...

Noen av utfordringene i livet er enklere å håndtere enn andre – gjerne fordi vi forstår hva de kommer av. Da er det lettere å lø...