Vulvodyni eller vaginisme, har du smerter i underlivet?

Osteopati mot smerter i underlivet
Hva er vulvodyni og vaginisme?
Har du brennende, sviende smerter i underlivet og synes det er vondt med samleie og/eller bruke tampong? Har du vært hos flere innen helsevesenet, men ikke fått et svar på hva det er? Har du gått på flere soppkurer, men ikke blitt bra igjen fra smertene? Da kan det hende du har vulvodyni og/eller vaginisme. Og du er ikke alene om å kjenne på dette – visste du at det anslås at hele 10-15% av alle kvinner i verden vil oppleve vulvodyni i løpet av livet?
Hva er vulvodyni?
Vulvodyni er en betegnelse for smerter i vulva, de ytre kjønnsorganene. Det finnes to former for vulvodyni – provosert vulvodyni og uprovosert vulvodyni. Provosert vulvodyni (tidligere kalt vestibulitt) betegnes som smerter i vulva, hvor smertene kommer allerede ved berøring og er lokalisert til skjedeåpningen. Med uprovosert vulvodyni er smertene til stede heletiden, og har et mer diffust smertemønster. Den vanligste tilstanden av disse, og som rammer flere unge kvinner, er provosert vulvodyni og/eller vaginisme. Det er omfattende å få diagnosen, og de fleste må gjennom flere undersøkelser hos blant annet fastlege, gynekolog, og psykolog/sexolog for å utelukke andre eventuelle sykdommer. Det kan være tøft og krevende å gå gjennom alle disse stegene for å få et endelig navn på tilstanden – det er derfor ikke unaturlig å tenke at det er veldig, veldig mange mørke tall når det kommer til vulvodyni.
Symptomer ved vulvodyni
Vanlige kjennetegn ved vulvodyni er blant annet svie og brennende smerter – dette kan oppstå ved bruk av trange bukser, ved beina i kryss, ved trening og/eller ved penetrering. Det er heller ikke uvanlig at vaginisme oppstår sammen med vulvodyni.


Hva er vaginisme, og hva er kjennetegnene?
Vaginisme kjennetegnes ved stram bekkenmuskulatur som gir smerter ved penetrering, og kan oppstå ved for eksempel samleie eller ved bruk av tampong. Dette fører til at flere ikke kan bruke tampong på grunn av smerter. Andre plager som nakkesmerter, IBS og fordøyelsesplager er også vanlige assosierte plager med vaginisme og vulvodyni. Selv om vulvodyni kan ha mange plager og det ofte er et langt forløp, så finnes det muligheter for å bli helt bra igjen. Mange som sliter med vulvodyni og/eller vaginisme, opplever osteopater som et viktig hjelpemiddel mot en bedre hverdag.
Osteopati ved vulvodyni (tidligere kalt vestibulitt) og vaginisme
Osteopat Ingrid Bjøklund ved OK klinikken på Majorstua arbeider med kvinnehelse, og som osteopat ser hun på helheten, og tilpasser behandlingen til hver enkelt. Det finnes nok ikke en enkelt årsak til vulvodyni, forteller Ingrid. Av den grunn er det derfor viktig å se på totalbildet av symptomene og det man presenterer for å finne den beste løsningen for hver enkelt. En løsning for en, er ikke naturligvis den samme løsningen for en annen, men vi alle vil jobbe mot samme mål; en mer normal hverdag. En konsultasjon hos osteopat inkluderer ofte undersøkelse og behandling av blant annet bekken, bekkenbunn, mageregionen, og nakke – samt råd og veiledning rundt stressmestring og avspenning. Som nevnt er alle kropper forskjellig, som derav gir forskjellig behandling. Lider du av disse symptomene er det viktigste at du opplever smertelindring, økt livskvalitet, og at du får mer kunnskap om vulvodyni, og ikke minst; blir sett og hørt. Hvis du kjenner deg igjen i noe av dette, eller kun vil prate om det, så ikke nøl med å ta kontakt for en konsultasjon med Ingrid Bjørklund. 😊
Til slutt vil vi gjerne få påpeke at 10-15% som lider av Vulvodyni i Norge utgjør rundt 300 000 kvinner i Norge – husk; du er ikke alene!

 

Flere Blogg-innlegg

Stress, angst og søvnløs? Osteopati for bedre livskvalitet.

Ostepati har vist seg å være nyttig for å lindre symptomer som angs...

Parkinsonpasienter, oppdag HÅP gjennom Muskelterapi.

Muskelterapeut Mattias Lövgren med sin bachelor i osteopati har med sin tilpassede tilnær...

Osteopatisk behandling ved kvinnerelaterte plager
Osteopati og kvinnehelse er det store interessefeltet til osteopat Ingrid Bjørklund ved OK klinikken på...