Kiropraktikk og behandling av overtråkk

Ved overtråkk vil våre kiropraktorer kunne hjelpe deg med å rett opp feilstillinger og øke bevegeligheten i ankelleddet. Kiropraktikk og behandling hos kiropraktor kan ofte forbindes med den karakteristiske knekkelyden selve behandlingen gir, men en kiropraktortime innebærer så mye mer. Når du oppsøker en kiropraktor innebærer dette diagnostisering, behandling og forebygging av feilfunksjoner i bevegelsesapparatet. En kiropraktor vil også kunne gi deg informasjon om hvordan kroppen din henger sammen og om hvordan feilfunksjoner eller skader kan påvirke din generelle kroppsfunksjon. 

Hvordan kan en kiropraktor behandle overtråkk?

I tillegg til å se på feilfunksjoner vil en kiropraktor kunne vurdere hvilken effekt feilfunksjonene kan ha på nervesystemet ditt og din generelle helsetilstand. Kiropraktikk som behandlingsform har hovedvekt på manuelle metoder, som palpasjon (undersøkelse med hendene) for å finne smertekilden. Kiropraktoren benytter seg av manipulasjonsbehandling hvor den karakteristiske knekke-lyden ofte kan oppstå. Manipulasjonsbehandling vil si at man foretar en passiv strekk av strukturene omkring et ledd.  Selve lyden gjenspeiler ikke resultatet av en effektiv behandling, selv om mange kan tro dette. For å få effekt av behandlingen er det impulsen, som resulterer i bevegelsen over leddet, som gir en effekt på strukturene rundt leddet. Mange benytter kun kiropraktikk ved problemer knyttet til rygg og nakke, men behandling gjennom manipulasjon gjelder ikke bare ryggsøylene og strukturene her, men de fleste ledd i kroppen. 

 

kiropraktikk|oslo|majorstuen.jpg

 

Hvordan kan et overtråkk påvirke resten av kroppen?

Hovedfokuset i en kiropraktisk behandling er å gjenskape kroppsfunksjon og bevegelighet. Smertene, for eksempel i rygg og nakke, som enkelte kan oppleve, er ikke alltid lokalisert på samme sted som selve årsaken til smerten. Et godt eksempel på dette kan være redusert ankelbevegelse. Redusert ankelbevegelse kan påvirke kneet og hoftens bevegelsesmønster og funksjon. Etter et kraftig overtråkk kan evnen til å bøye ankelledet endres. En slik forandring kan for eksempel medføre at dine evner til å utføre en knebøy blir dårligere enn hva du klarte før overtråkket. Ved et overtråkk vil kroppen din kompensere ved at helen din vil løftes opp fra bekken og vekten forskyves mot forfoten. Dette bidrar til at vekten flyttes fremover i kneleddet og belastningen på menisk og korsbånd økes. Dette kan medføre unødig slitasje på kneet ditt. 

 

Overtråkk. Foto: Dreamstime

 

Etter et overtråkk kan det være nyttig å oppsøke en kiropraktor for å få en vurdering av ankelleddets funksjon, både med tanke på bevegelse og ikke minst med tanke på stabilitet og styrke. Ved et overtråkk strekkes både ligamenter, sener og muskulatur. En kiropraktor vil også kunne veilede deg i hvordan man best mulig kan trene opp igjen ankelens viktige funksjoner.  Etter et overtråkk kan ankelleddet være svakt og man kan ofte risikere nye overtråkk og ustabilitet dersom man ikke trener opp ankelleddet igjen. Ved en konsultasjon hos kiropraktor vil kiropraktoren kunne gi deg treningstips og øvelser for hvordan du best mulig kan trene opp stabiliteten og styrken i ankelleddet etter et overtråkk. Det vil også være ideelt med oppfølging etter et overtråkk for å se til at øvelsene utføres riktig slik at styrken og stabiliteten vender tilbake.  

 

Et overtråkk vil kunne påvirke hvordan du utfører en knebøy og hvordan belastningen i en knebøy endrer seg. Neste uke vil jeg forklare litt om hvordan kroppens egne anatomiske begrensninger kan være med på å styre hvor dype knebøy du kan ta.

 

 

Kiropraktor | Ingrid Julia Cowie | Oslo | Majorstuen

Ingrid Julia Cowie
Autorisert kiropraktor
Ok Klinikken AS

 

 

 

Flere Blogg-innlegg

Mot slutten av april 2022 oppsøkte Beate Nereng Larsen hjelp hos osteopat Hilde Vermedal ved OK klinikken på Majorstua i Oslo. Beate tok kontakt me...

Noen av utfordringene i livet er enklere å håndtere enn andre – gjerne fordi vi forstår hva de kommer av. Da er det lettere å lø...

Håndballspilleren Kaia Arnesen hadde slitt med benhinnebetennelse, kompartment syndrom, i 2 år da hun endelig fant løsningen på problem...