Frozen Shoulder problematikk

Frozen shoulder, eller frossen skulder, er en noe uvanlig skulderproblematikk, hvor skulderleddets kapsel “fryser” sammen og skaper både smerte og innskrenket bevegelighet.

Selve patologien, frozen shoulder, kan vare i 1-3 år, men den nedsatte bevegeligheten kan fortsette utover 3 år dersom man gjør noe med det. Dette var tilfellet for en av Helges tidligere pasienter som oppsøkte hjelp etter å hatt innskrenket bevegelighet i skulderen og smerte i ytterstilling i over 16 år. Hun forteller om problematikk etter en plastisk operasjon, som gjorde at hun ikke beveget armen og skulderen slik hun burde ha gjort etter operasjonen. Dette pågikk i mange år før hun oppsøkte hjelp.

 

Under oppstart av behandling startet Helge med konvensjonell fysioterapi i form av øvelser, som var tenkt å styrke opp strukturer rundt skulderledds kapselen, med en tanke om at dette ville skape bevegelse rundt leddet og muligens øke bevegelsen igjen. Etter 2 uker med trening 2 ganger per uke opplevde ikke pasient spesielt mye bedring, noe som også var forventet, da det tar lang tid å jobbe med en slik patologi. Det viser seg også, etter samtale med kollegaer, at det kanskje ikke er en frozen shoulder patologi lenger, men at den har gått ubehandlet over lengre tid og dermed innskrenket bevegeligheten i leddet.

 

Etter å ha skjønt at det ikke lenger var en patologi tilstede, begynte Helge å utføre tøyninger i forkant av styrketreningen som ble utført på klinikken. Dette ble gjort med den intensjon om at man skapte litt bedre kortvarig bevegelighet i leddet, slik at pasient fikk større utbytte av det programmet som ble gjennomførte den dagen. Dette, i samarbeid med samtaler rundt det vi kaller for gule flagg (faktorer som kan påvirke totalbelastningen, kan være fysisk, psykisk og sosialt), ble pasient mer og mer selvstendig i øvelsene vi gjorde og hun selv forklarte at hun følte hun fikk mer kontakt med musklene sine under øvelsene.

 

Etter 6 uker med behandling og samtaler rundt hennes liv og forventninger til full bedring, opplevde pasient noe hun ikke hadde opplevd på nærmere 16 år. Hun skulle ta av seg genseren hun hadde trent i da hun var ferdig for dagen. Dette gjør hun i hu og hast, og merker ikke selv at hun tar den av over hodet og da hever armen sin opp til skulderhøyde. Dette kom som et sjokk for både behandler og pasient, da det ikke er noen mirakelkur hun hadde fått, kun en behandling med fokus på en helhetlig tilnærming av problemet. Pasient ble utrolig glad og dette skapte stor motivasjon for videre opptrening. Pasienten ble henvist videre til et treningsstudio med et styrketreningsprogram og noen tøyningsøvelser hun kunne gjøre selv hjemme. Dette var etter ønske fra pasient selv. Pasient fortsatte også treningen etter avsluttet behandling hos Helge, og opplevde stor forbedring videre i treningen sin.

 

Fysioterapi er ingen mirakelkur, men det fokuserer på å hjelpe deg slik at du selv forstår kroppen din og smertene dine. Det er også et stort fokus på å behandle etter den biopsykososiale modellen, altså behandle det biologiske, det psykiske og det sosiale som et hele.

 

Ønsker du å bestille en time hos fysioterapeut Helge? Det kan du gjøre via vår online booking, e-post til mail@okklinikken.no eller tlf: 23 21 38 00.

Flere Blogg-innlegg

Har du staver liggende hjemme som ikke blir brukt eller du vet ikke hvordan du skal bruke de? 

Å gå med staver har mange positive helseeffekte...

Overtråkk kan føre til langvarige smerter. Osteopati kan være løsningen!

Overtråkk er en skade som mange kan slite med i lang t...